2013. április 8., hétfő

A Húsvéti sütés fözés margójára:))

Habár az én esetemben most egyikről sem volt szó, ha csak a magam sütötte kenyeret nem veszem ide.. :)) 

Nnnnnnna, ezen is túl lennénk, ez a mostani húsvét olyan volt nekem, mint ha a fogamat húzták volna...előszór is, előtte nem volt időm nekikészülni, mert nappalos műszakban dolgoztam az idősek otthonában.  

Loli már rászámított, hogy nagypénteken is, meg az első nap is megyünk az étterembe, erre mire kiderült, hogy 2-nél hamarabb nem érünk oda, mert hát 1 óráig dolgozom, aztán még őt is át kell öltöztetnem, elment a kedve tőle, mert kettőkor már nem nagyon van bámulni való az étteremben, és úgy csak enni, bámészkodás nélkül tök unalmas... tehát itthon maradtunk, nagy örömömre :)) 

Sütni sem kellett, mert Lolloschin gondoskodott róla, hogy ne kelljen fakanalat a kezembe vennem :)) 

Még csütörtökre megrendelt valamilyen sütödéből egy vagon süteményt, de a legrosszabb fajtát, amit frissen kell enned, mert már a 3. nap kemény, szar, nem jó...erre berendelte az ünnepek előtt 3 nappal... 

- felhívtam a sütödét, és lemondtam..megkértem őket, hogy szombatra tegyek át a rendelést, de csak a felét, mert aki rendelte, már demenciában szenved, és néha nem tudja mit csinál... aljas voltam, de nagyon :)) habár nem hazudtam :))

De akárhogy is, a sütit, amit szombaton el kellett hoznom, a hűtőből vették ki... eltették a csütörtökre megrendelt süteményét, és már szombaton 3 napos szart hoztam haza, ami hétfőre ehetetlen volt.. Karl elvitte a lovaknak... habár, jobb érzésű lovak lévén, szerintem a földbe döngölték :)) 

Megkértem mamit, hogy ssssssssoha többet sütit rendelni a kérdezésem nélkül!!! 

Hétfőn hajnalban 4-kor már a konyhában voltam, már csak azért is, mert meg akartam Lolinak mutatni, milyen a frissen sütött kelt tészta :)) 


Kelt-tésztában otthon vagyok, annál nem érhet  meglepetés...gondoltam én :) pofon egyszerű recept után dolgoztam...


"1 kg kenyérliszt
3 dl tej
3 dl víz
1 dl olaj
2 ek cukor
1 ek só
5 dkg élesztő

"A hozzávalókat összedagasztjuk, egy órát kelesztjük; vagy a kenyérsütőgép üstjébe tesszük a hozzávalókat, és rábízzuk a melót." 

Mivel nekem nincs kenyér sütőm, és az én karom nem péklapát, ezért a tésztához nekem még kellett adni egy kis folyadékot, hogy egyáltalán dagasztani tudjam..nem is volt semmi baj, gyönyörűen megkelt, kitettem a táblára, 3 egyforma cipóra osztottam, és a cipókat is 1 a 3 -hoz arányban kettéosztottam. A kisebbik kuglikból fontam a közepét, a nagyobbakból a szélét. 

Basszus, annyira elfoglalt, hogy fonás közbe hova tegyem a hosszú tésztakígyókat, hogy menet közben elfelejtettem fonni :)) Nem tudtam, hogy mit hova kell pakolnom, tiszta ciki volt.. kezet mostam, elővettem egy fonalat, leszabdaltam, és azon gyakoroltam a fonást :)) 


De megszületett :)) Megtűzdeltem csípős kolbásszal, meg hagymakarikákkal, aztán be a sütőbe, had süljön .... Dehogy milyen illata volt!!

Amíg kedélyesen a forró sütőben ücsörgött a tészta, addig megcsináltam a töltött paradicsomokat, és megterítettem..



A sajttekercset már az előző nap elkészítettem, de azzal meg is szenvedtem ám rendesen.. 



A problémám a feltekerésnél volt. Elég vastagak voltak a sajtszeletek, a sonka is méltó volt ám  a nevére, nem az a nyüzüge, egyszálbélű fajta volt, amin át lehetett látni, bele lehetett ám harapni rendesen, és azon módja szerint, ahogy a nagykönyvben megvan írva. 

Úgy elcsúszott a sonka a feltekerésnél a fehér krémen, mint annak a rendje... hogy én milyen disznóólat csináltam magam körül, mire a tekercset a fóliáról átpakoltam a kerámialapra, hát azt ti nem tudjátok elképzelni... 

A sajttekercs receptje :) 


- Annyi szelet sajt, amivel be tudod borítani a fóliával kibélelt sütőlapot... én Butterkäse-t vettem

- 10 dkg reszelt sajt,

- 1 nagy doboz leight Mascalpone sajtkrém,

- 10-15 dkg vaj,

- annyi szelet gépsonka amivel be tudod borítani a sajtot :))
  
- 10 tojás,
- ízlés szerint mustár, só, fehér bors, szerecsendió, petrezselyem levél, bazsalikomlevél...

Az alufóliával bélelt tepsibe raktam a szeletelt sajtot úgy,hogy kissé fedjék egymást, megszórtam a reszelt sajttal és 2 percre meleg sütőbe tettem, épp csak, hogy kissé összeolvadjon.


Míg lehűlt, a megfőtt tojásfehérjét felapróztam, összekevertem a sajtkrémmel, petrezselyemmel, bazsalikommal, ízesítettem, sóval, borssal, rákentem a sajtra és befedtem a sonkaszeletekkel. 

A tojássárgáját kikavartam a vajjal,  mustárral, sóval, szerecsendióval ízesítettem, majd a sonkára kentem.
Szorosan feltekertem volna, ha tudtam volna, aztán naaaaaaagy nagy nehézségek közepette a kerámialapra átcsúsztattam, és lehűtöttem.


Közben megsült a kenyérkém is, én meg már halódtam az éhségtől, alig bírtam  kivárni, hogy mami felkeljen :)) 

De ki is kerekedett ám a szeme a látványra :)) 

Én meg decens vigyorral, csak úgy lazán, " -  de mit csodálkozol" ??  ez semmi ahhoz képest, ahogy otthon meg vannak ezen a napon terítve az asztalok :)) 



Mondanom sem kell, az utolsó morzsáig minden elfogyott, a maradékot este Karl elvitte magával.. erősen gondolkozom, hogy venni kellene egy dagasztógépet :))

Öröm volt nézni, ahogy mindenre rácsodálkozott, mert nem csak jól néztek ki, hanem finom is volt minden.. Pedig néha undorom van már csak a gondolattól is, hogy mi a fenét kellene főzni, de utólag azt mondom mindig, hogy megérte :)) Elfáradtam rendesen, másnap nem is csináltam semmit :)) 

Jajjjjjjjjjjjjj, ma meg megjött NÓRA!!!!  A lift maminak, ha elesik, játszi könnyedséggel akárhonnan kitudom már bányászni :)) 

Örömködtünk neki egy sort, aztán összepakoltam a cuccaimat, a szótárt sem felejtettem ki, mert hát ma délután kezdődik a Behandlungspflege kurzusom!! 

Legközelebb onnan jelentkezem helyzetjelentéssel :)) 
Mindenkinek további szép hetet kívánok :)) 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése